Friday 2 June 2017

On katsete aeg!

Ametlik õppetöö lasteaias on lõppenud, käes on kordamiste ja veel rohkemate mängude aeg. Päris niisama aga ka olla ei taha, seega sai välja otsitud kaks head ja klassikalist katset, mida lastega proovida. Olin neid siiani edasi lükanud pisukese eelarvamuse tõttu, mis on seotud sellega, et mulle ei meeldi teha asju, mida kõik teevad. No ja see lillede värvimise katse on selline, mida viimasel ajal näen kohe igal pool. Siiski - võtsin lasteaias ette ja tegin ära!

Lillede värvimine
Mina valisin valgeteks lilledeks roosid, mille panime kollase, sinise ja punase värvivee sisse vaasi. Tegelikult saime siinkohal ka natuke värvi nö kangusest rääkida, sest kollane toiduvärv andis väga ilusa oranži värvi, aga lill oli lõpuks ikka kollane. Arutelu tekkis ka selle üle, et miks õielehtedele tekkisid mustrid, mitte nad ei värvunud ühtlaselt? Lõpp-tulemusena katse õnnestus ja minu 4-aastastele pakkus huvi ka.

Lilled sama päeva lõuna ajal.

Lilled järgmisel päeval.


Vedelike kaal

Valasime ühte läbipaistvasse purki erinevaid aineid. Alguses juhtus nii, et sinine vesi ja roheline siirup siiski segunesid omavahel (see on see, kui korralikult enne proovi ei tee, aga samas tõstis see ka lastes põnevust). Edasi lisasime tumepunase siirupi, see vajus ilusasti põhja ning siis kõige peale jäi hõljuma toiduõli. Lastes tekitas see osa elevust küll ja nad olid päris üllatunud, et tekkisid värvikihid. Kõige rohkem elevust aga tekitas see, kui me nüüd segule lisasime kihiseva tabletti, siis hakkas kõik vahutama ja mullitama. Selle teema juures 4-aastastel lastel miks-küsimusi veel ei tekkinud, aga elevust ja rõõmu oli piisavalt.




No comments:

Post a Comment